C4. DentaClinic@clinica dentara
Stiri de ultima ora din Sanatate

Cum tratăm cariile dentare?

Există o mulțime de probleme dentare cu care ne confruntăm fie din cauza alimentației sau a unor obiceiuri mai puțin sănătoase, fie din cauza unei igiene necorespunzătoare, fie din cauze genetice. Dintre acestea, cea mai des întâlnită afecțiune este apariția cariei.

Dacă este în stadiu incipient, caria este ușor de tratat. Totuși, foarte multe persoane neglijează această problemă, ajungând să meargă la un control abia atunci când durerile devin foarte greu de suportat sau chiar să ignore complet această afecțiune. Din păcate, acest lucru poate duce la apariția altor boli dentare. De aceea, este important să faci vizite regulate la o clinica dentara, pentru a putea identifica și trata din timp cariile.

Care sunt simptomele apariției cariilor?

În faza incipientă a cariilor, nu apar simptome, astfel că acestea pot fi descoperite cel mai ușor în urma unui consult stomatologic. În plus, unele carii pot apărea între dinți, acestea putând fi depistate numai în urma efectuării unei radiografii dentare. Odată ce acestea au un stadiu mai avansat, apar diferite simptome, precum durerea, sensibilitatea dentară și respirația urât mirositoare. Ba mai mult, anumite carii pot duce la apariția infecțiilor, care la rândul lor pot provoca abcese dentare. În cazul în care acestea nu sunt tratate, se poate ajunge la pierderea dinților. Totul… de la “o simplă carie”.

Ce tipuri de carii există?

Cariile apar din cauza bacteriilor din cavitatea bucală, care transformă resturile de mâncare în acizi ce erodează smalțul. Practic, o igienă orală necorespunzătoare este principala cauză a apariției cariilor. Odată apărute, cariile nu se vindecă singure, ci trebuie tratate. Din punct de vedere al stadiului afecțiunii, cariile pot fi minore, medii și profunde. În funcție de acest aspect, medicul dentist va alege tratamentul.

Un alt criteriu în funcție de care le putem clasifica este locul în care acestea apar. Astfel, există carii ce apar pe rădăcina dintelui, carii ce apar pe suprafața laterală a acestuia, carii interdentare și carii ce apar pe suprafața de contact. Pe lângă acestea, există și carii secundare, care apar în jurul plombelor care există deja.

Cum se tratează cariile?

Așa cum am menționat și mai sus, cariile se tratează în funcție de stadiul în care se află. Astfel, în primă fază cariile se pot trata ușor, rapid și fără durere. Cum? Se curăță locul afectat și se aplică soluții ce au rol protector. Odată ce acestea au avansat, se îndepărtează țesutul afectat și, cu ajutorul unor materiale compozite, se umple golul și se reface forma naturală a dintelui. În cazul în care caria este într-o stare și mai avansată, este posibil să fie necesar tratamentul de canal sau cel endodontic.

Așadar, în primă fază cariile nu sunt probleme atât de grave, însă netratate pot provoca afecțiuni mari și chiar pierderea dinților. De aceea, este important să ai o igienă orală cât mai corectă, să mergi regulat la dentist pentru un control de rutină și, odată depistată, sa tratezi caria pentru ca aceasta să nu avanseze.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns