Cand vine vorba de alegerea unui fierastrau e bine sa tii cont de cateva reguli generale:
- Cauti un fierastrau pentru atelierul de acasa? Vrei sa il folosesti pentru uz casnic sau in scop profesional?
- Ce tip de alimentare iti trebuie? Cu cablu sau cu acumulatori?
Avantajul la sculele cu cablu este ca nu trebuie sa te gandesti daca acumulatorii sunt sau nu incarcati sau daca autonomia pe care o ofera este de ajuns pentru lucrarea pe care o executi, dezavantajul este ca poti sa lucrezi cu ele doar daca ai o sursa de curent in apropiere. Este important sa verifici si ce lungime are cablul ca sa nu ai surprize acasa. In general, sculele cu cablu dezvolta o putere mai mare decat cele cu acumulatori.
- Pentru ce tip de lucrare iti trebuie? Aici este o discutie larga, deoarece exista foarte multe tipuri de fierastraie.
O sa vorbim, pe scurt, despre cateva tipuri de fierastraie:
- Fierastraie circulare: utilizate pentru a taia in linii drepte bucati groase de lemn si nu numai. Cu acest tip de fierastrau poti sa tai bucati de lemn masiv, dar si panouri de lemn (PAL, MDF). In functie de panza de fierastrau aleasa poti sa tai si metale moi, ceramica, panouri laminate, lemn cu cuie etc. Adancimea de taiere a unui fierastrau circular poate fi setata la 45 grade (pentru taieri inclinate) si la 90 grade (pentru taieri drepte). Este recomandat sa alegi un fierastrau circular cu o adancime de taiere mai mare decat crezi ca ai nevoie.
Acestea se impart in 2 categorii: fierastraie circulare de mana, sunt mai flexibile si mai accesibile ca pret decat cele stationare si de masa pentru care ai nevoie de un banc de lucru pe care sa le montezi, ceea ce ofera o stabilitate mai mare si sunt, de obicei, mai puternice decat fierastraiele circulare de mana.
Ca si caracteristici, ordinea este aleatorie, este bine sa fii atent la: putere (cu cat puterea este mai mare cu atat poti sa il folosesti pentru a taia mai rapid si mai curat diferite materiale), diametrul panzei de circular (cu cat are mai multi dinti cu atat taietura va fi mai fina), frana electrica (element de siguranta esential), ghidaj paralel pentru taiere (pentru taieri precise la o anumite grosime/latime), led integrat etc.
- Fierastraie pendulare, cunoscute si ca fierastraie verticale: folosite in special pentru lucrari de precizie foarte buna la decuparea si taierea unor forme complexe. Sunt utilizate pentru a taia lemn natural, MDF, PAL, PVC, plexiglas.
In ceea ce priveste caracteristicile este bine sa tii cont de cateva inainte sa te hotarasti ce model sa cumperi: puterea si adancimea de taiere (degeaba cumperi un fierastrau cu o putere mare daca adancimea de taiere a pendularului este mica), schimbarea rapida a panzei (in caz ca ai nevoie de o alta panza fix cand esti in mijlocul lucrarii), led de iluminare, functie de suflare/pendulare etc.
- Fierastraie cu banda sau banzice: permit taieri drepte si curbe si au o prezie mai buna decat fierastraiele sabie si pendulare si nu lasa bavura pe materiale ca alte tipuri fierastraie. Se folosesc pentru a taia lemn, metal si PVC.
Alte tipuri de fierastraie: sabie (seamana cu cele pendulare, dar sunt mult mai puternice si mai resistente), multicuttere, fierastraie pentru taiat busteni, fierastraie cu incizor etc.
Ca si caracteristici generale, indiferent de tipul de fierastrau ales, este indicat sa tineti cont de tipul de alimentare (cu fir sau cu acumulatori), greutate, nivelul de zgomot, posibilitatea racordarii la un aspirator (pentru a pastra un mediu de lucru curat).