O plângere penală împotriva arhiepiscopului Teodosie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost înregistrată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, după slujba de Bobotează oficiată pe 6 ianuarie în Portul Tomis, respectiva sesizare fiind considerată de Arhiepiscopia Tomisului drept neîntemeiată.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a precizat, joi, că IPS Teodosie nu este responsabil de păstrarea distanţării fizice şi de purtarea măştilor de protecţie de către participanţii la evenimente religioase.
“Referitor la plângerea penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru slujba de Bobotează, Arhiepiscopia Tomisului consideră plângerea penală neîntemeiată deoarece: 1. Conform legislaţiei, pelerinajele şi procesiunile religioase sunt permise. 2. La eveniment au fost prezenţi poliţişti şi jandarmi care s-au asigurat de respectarea normelor sanitare în vigoare. 3. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu poartă răspunderea păstrării distanţei fizice sau a purtării măştii din partea participanţilor la slujbă, aceste responsabilităţi fiind ale fiecărui participant în parte”, a transmis reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.
Referitor la plângerea penală formulată la IPJ, cercetările în acest caz vor fi continuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Mii de oameni de Bobotează
Între 2.500 şi 3.000 de persoane au participat, miercuri, în zona special delimitată de Jandarmerie, la manifestările religioase organizate de Bobotează în Portul Tomis, fără a se înregistra incidente, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, Sorin Trancă.
Reprezentantul GJM a menţionat că numărul participanţilor la evenimentul religios a fost mai mare, aceştia aflându-se şi pe străzile adiacente zonei din portul turistic unde a fost oficiată slujba de Bobotează.
Potrivit lui Sorin Trancă, “pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren”, menţionând că “acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment”.
De la slujba începută la ora 8.30 la Arhiepiscopia Tomisului, soborul de preoţi condus de IPS Teodosie şi sute de credincioşi al căror număr era în creştere s-au deplasat în Portul Tomis, procesiunea fiind deschisă de care cu butoaie cu apă, trase de boi şi măgari, care vor merge şi pe străzi din oraş pentru ca oamenii să poată lua apă sfinţită.
IPS Teodosie a ajuns în Portul Tomis deplasându-se cu o caleaşcă trasă de doi cai.